Bälinge

Bälinge

Bälinge är en mindre ort som ligger ca 15 km norr om Uppsala. Här bor ca 2500 personer men orten har både hotell, mataffär, bad och kyrka. En del av de som besöker Bälinge gör detta för att få en paus på sin resa norrut eller söderut på E4:a. Det är nämligen bara 2,5km från vägen till hotellet Kroksta Gård. Andra söker sig hit för att njuta av en lugn och naturnära vistelse. För här råder allt annat än stress och puls. Istället ges tillfälle för tystnad, gemenskap och en paus i livet.

De presenterar sig med att de ligger ”lantligt beläget bland enbackar och sädesfält”

Sevärdheter – Hotellet för ”navkapselentusiaster”

Utbudet av sevärdheter i Bälinge är inte speciellt stort. Men det finns en ”attraktion” som många åkt långt för att se. Det är Ronnie Lundqvist enorma samling av navkapslar. Han bor ca 5 km från Bälinge och därmed kan det bli en mindre utflykt att ta sig till hans gård och se den imponerande samlingen.

Gården ligger precis bredvid gamla E4:an utanför Björklinge. En gård som, när samlingen var som störst, hade över 10 000 navkapslar. Men år 2017 valde Ronny att minimera sin samling och sälja av stora delar av den. Många söker efter navkapslar och fälgar hos butiker som Falgar-shop.se eller återförsäljare av bilar men när det gäller äldre modeller är det inte lätt att hitta rätt. Det har Ronny märkt då många kommit dit för att leta efter de mer udda modellerna.

Aktiviteter på gården

Aktiviteterna bär härliga naturinslag och kan bokas i förväg eller väl på plats.

  • Vedeldad badtunna

”Relaxavdelningen” består av en vedeldad badtunna som bjuder plats för 2-8 personer. Med lugn musik i bakgrunden, levande ljus och naturen nära inpå är det en skön avkoppling oavsett om dagen varit stressad eller redan avslappnande.

  • Turridning

Om det minst är 6 personer kan turridning med islandshäst bokas. Finns det redan en grupp kan man ansluta sig till den på plats. Det är på granngården Agersta som ridningen sker.

  • Matlagningskurs

Om det är minst 10 personer kan matlagningsaktiviteten bokas. Johanna (känd från Johanna & Mat) lagar mat med gruppen och lär ut sina kunskaper i matlagning på hög nivå.

Välkomna in – och ut i naturen